Stopklapsom

Serwis parentingowy. Dziecko, wychowanie, psychologia

Poradnik

Jak maksymalnie wykorzystać pojemność zamrażarki skrzyniowej w restauracji?

Jak maksymalnie wykorzystać pojemność zamrażarki skrzyniowej w restauracji?

W jaki sposób efektywnie wykorzystać całkowitą pojemność zamrażarki skrzyniowej w restauracji? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo złożona i wymaga zastosowania ściśle określonych rozwiązań optymalizujących. Jakich?

Sprawdź dostępne zasoby

Zacznij od dokładnego przeanalizowania zawartości swojej zamrażarki. Być może Twoja gastronomiczna zamrażarka skrzyniowa mieści w sobie artykuły, których termin przydatności do spożycia dawno minął. Skutecznym sposobem optymalizacji miejsca w urządzeniu jest też sporządzenie listy znajdujących się w środku produktów, a następnie ich pogrupowania według rodzaju, składu i rozmiaru.

Dobrą praktyką stosowaną w wielu restauracjach jest system FIFO. Polega on na takim usytuowaniu produktów, aby te, które zostały wprowadzone jako pierwsze, były wykorzystywane w pierwszej kolejności.

Używaj odpowiednich pojemników i opakowań

Wybieraj plastikowe i przezroczyste pojemniki, które pomagają w organizacji przestrzeni oraz umożliwiają szybkie zlokalizowanie potrzebnych produktów. Jeśli to możliwe, wykorzystaj potencjał, jaki niesie ze sobą technika próżniowego pakowania żywności. Dzięki niej wydłużysz termin przydatności do spożycia większości artykułów, a także zmniejszysz objętość pakowanych produktów, ograniczając zużycie miejsca wewnątrz zamrażarki.

Jak lepiej wykorzystać przestrzeń w zamrażarce gastronomicznej – praktyczne porady

  1. Jeśli to możliwe, lepiej wykorzystaj przestrzeń pionową. Możesz to zrobić np. poprzez inwestowanie w dodatkowe przegrody i półki. Pamiętaj też o ułożeniu produktów płasko i równomiernie.

  2. Ułatw identyfikację produktów. Dzięki etykietowaniu i cyklicznym kontrolom zawartości szybko sprawdzisz, czy Twoja gastronomiczna zamrażarka skrzyniowa nie przechowuje artykułów, które nadają się jedynie do natychmiastowego wyrzucenia.

  3. Inwestuj w szkolenia personelu. Dbaj o to, aby Twój zespół wiedział, jak optymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Postaw na szkolenia z zasad FIFO oraz prawidłowego etykietowania.

Dbając o optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni w zamrażarce gastronomicznej, nie zapominaj również o tym, by nie przepełniać urządzenia. Zachowanie odpowiednich odstępów pomiędzy przechowywanymi artykułami pozwala na swobodną cyrkulację powietrza, co jest kluczowe dla utrzymania równomiernej temperatury i jakości mrożonych produktów.

Jeśli wszystkie powyższe metody zawiodą, pozostaje Ci już tylko zakup większego urządzenia, które będzie dostosowane do Twoich potrzeb. Na https://gastroplaneta.pl/pl/c/Zamrazarki-skrzyniowe/36 znajdziesz zamrażarki gastronomiczne, dzięki którym łatwiej zapanujesz nad posiadanymi zapasami żywności.

Artykuł sponsorowany

Udostępnij

O autorze

Witamy na stronie Stopklapsom.pl! – miejscu, gdzie pasja do rodzicielstwa łączy się z praktyczną wiedzą na temat wychowania, psychologii dziecięcej, rozwoju maluchów oraz inspirującej rozrywki. Nasze artykuły powstają z myślą o rodzicach, opiekunach i wszystkich, którzy pragną świadomie uczestniczyć w procesie dorastania swoich pociech.